En blogg om scrapbooking, skravling, oppussing, kokkelering, språkligheter, håndarbeid m.m...
torsdag 26. november 2009
Sjokolade
Å lete etter empiri som begrunner handingene dine, kalles i vitenskapsteoriens verden for induksjon. Det er med andre ord ikke noe i veien for å finne gode argumenter for å kose seg litt ekstra på en vanlig hverdag. Hvis du for eksempel bare må ha en sjokolade, kan en god grunn være at du er sulten. Hvis du ikke er sulten, kan det tenkes at du fortjener det siden du akkurat har levert hjemmeeksamen. Om hjemmeeksamen slett ikke gikk så bra, og du egentlig skammer deg litt over å ha levert tidenes mest usammenhengende tekst med åpenbare paralleller til en raggsokk strikket av restegarn i både ull, nylon, bomull og tanntråd, kan det tenkes det er litt synd på deg, og du trenger sjokoladesøt trøst. Har du derimot ikke levert eksamen, men er uproduktiv og kjeder deg, kan sukkeret i sjokoladen få fart på energien. Og er det egentlig så sikkert at sjokolade er så innmari fælt for tennene? Ta en bit og finn det ut. Enhver handling du foretar deg og enhver påstand bør underbygges empirisk. For en positivist er bare det observerbare sant og sikkert, og er sjokoladen borte, kan ingen vite at du har spist den.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar